Știri

Programul de lucru al Comisiei pentru 2022: Împreună pentru o Europă mai puternică

La 19 octombrie, Comisia a adoptat programul său de lucru pentru 2022.

La 19 octombrie, Comisia a adoptat programul său de lucru pentru 2022, care stabilește următoarele etape ale agendei sale îndrăznețe și transformatoare către o Europă post-COVID-19 mai verde, mai echitabilă, mai digitală și mai rezilientă. Programul de lucru al Comisiei conține 42 de noi inițiative de politică circumscrise tuturor celor șase obiective ambițioase emblematice menționate în Orientările politice ale președintei von der Leyen și se bazează pe discursul său din 2021 privind starea Uniunii. Acesta reflectă, de asemenea, lecțiile învățate din criza fără precedent cauzată de pandemie, acordând în același timp o atenție deosebită tinerei generații și propunând ca 2022 să fie Anul european al tineretului.

Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, a declarat: „Anul trecut ne-a arătat care sunt provocările cărora le putem face față și ce putem realiza pentru cetățenii europeni atunci când acționăm împreună. Trebuie să continuăm în același spirit anul viitor, de exemplu să punem în aplicare politicile în direcția realizării, până în 2050, a neutralității climatice în Europa, să ne modelăm viitorul digital, să ne consolidăm economia socială de piață unică și să ne apărăm valorile și interesele, atât pe plan intern, cât și pe plan extern. Capacitatea combinată a bugetului pe termen lung al UE și a NextGenerationEU, care, împreună, pun la dispoziție 2 018 mii de miliarde EUR, va contribui la construirea unei Europe mai bune și mai moderne.

Maroš Šefčovič, vicepreședintele pentru relații interinstituționale și prospectivă, a declarat: „Nu este suficient să ne redresăm în urma unei crize de o asemenea amploare, ci trebuie să devenim mai puternici și mai rezilienți. În acest spirit ne prezentăm programul de lucru pentru 2022, care este o dovadă a faptului că suntem hotărâți să ieșim din pandemie, profitând totodată de oportunitățile oferite de dubla tranziție verde și digitală. Sper acum să ajungem rapid la un acord cu Parlamentul European și cu Consiliul cu privire la principalele propuneri legislative, astfel încât să putem produce în mod colectiv rezultate pentru cetățeni, întreprinderi și părțile interesate. ”

Transpunerea în realitate a celor șase obiective ambițioase emblematice

  1. Un Pact verde european

Comisia va continua să facă din Europa primul continent neutru din punct de vedere climatic până în 2050. Pe lângă pachetul său inovator intitulat „Pregătiți pentru 55”, prezentat în 2021 ca parte a Pactului verde european, un obiectiv revoluționar, Comisia va propune un cadru de reglementare pentru certificarea absorbțiilor de carbon. În plus, Comisia: va lua măsuri suplimentare în direcția mobilității cu emisii zero, de exemplu prin revizuirea standardelor privind emisiile de CO2 pentru vehiculele grele; va urmări planul de acțiune privind reducerea la zero a poluării pentru a îmbunătăți calitatea apei și a aerului; va stabili noi norme privind utilizarea durabilă a pesticidelor și va promova economia circulară prin consolidarea dreptului de a repara produsele, pentru a se evita înlocuirea acestora. De asemenea, Comisia va mobiliza resurse, pe lângă Fondul pentru atenuarea impactului social al acțiunilor climatice deja propus, dublând astfel finanțarea externă pentru biodiversitate. Obligațiunile verzi vor juca, de asemenea, un rol din ce în ce mai important și vor transpune în realitate angajamentul nostru de a plasa finanțarea durabilă în avangarda eforturilor de redresare ale UE.

  1. O Europă pregătită pentru era digitală

Având în vedere că pandemia a fost un catalizator pentru accelerarea digitalizării lumii, Comisia își va continua traiectoria către deceniul digital pentru a realiza transformarea digitală a UE până în 2030. Piața unică rămâne esențială pentru inovarea Europei și, prin urmare, Comisia a propus o nouă perspectivă asupra politicii în domeniul concurenței și va prezenta un instrument pentru situații de urgență al pieței unice pentru a preveni perturbările viitoare. Pentru a aborda preocupările stringente legate de furnizarea de semiconductori de care depind soluțiile digitale, vom adopta Actul european privind cipurile cu scopul de a promova un ecosistem de ultimă generație și de a dezvolta noi piețe pentru tehnologii europene inovatoare. În plus, Comisia va propune un Act european privind reziliența cibernetică pentru a stabili standarde comune de securitate cibernetică și va începe să construiască sistem global de comunicații securizate bazat pe spațiu al UE pentru a furniza, la nivelul UE, o conectivitate în bandă largă și comunicații independente securizate statelor membre. Măsurile de facilitare a asimilării competențelor digitale în școli și în învățământul superior vor fi, și ele, prioritare. […]

[…] Citiți știrea completă accesând Website Reprezentanța Comisiei Europene în România.

Informație și imagine preluate de la Reprezentanța Comisiei Europene în România.

Articole similare

Butonul înapoi la început