Știri

Pe ordinea de zi la Parlamentul European

2016 este la început, dar se simte deja că va fi plin la Parlament. Eurodeputații reiau lucrările la o gamă largă de probleme, printre care măsurile de abordare a fluxului de imigranți și cele de combatere a schimbărilor climatice. Consolidarea organelor de drept pentru contracararea amenințării teroriste, mai multă corectitudine în impozitarea profitului și îmbunătățirea normelor de protecție a datelor sunt și ele importante pe ordinea de zi a Parlamentului.

Migrația

Sosirea a sute de mii de imigranți ridică probleme dificile în UE. Parlamentul va avea un cuvânt de spus cu privire la propunerile Comisiei pentru o schemă permanentă de relocare a solicitanților de azil, care ar putea ajuta la ameliorarea situației în țările copleșite de valul de migrație, și cu privire la înființarea unei noi agenții a UE cu puteri sporite în gestionarea frontierelor.
 

În plus, deputații europeni vor vota referitor la crearea unei liste comune de „țări de origine sigure” de proveniență a migranților, care ar trebui să accelereze deciziile cu privire la cererile de azil în UE.

Securitate și confidențialitate

Atacurile teroriste din 2015 au dat un nou impuls practicii folosirii datelor pasagerilor ce călătoresc cu avionul pentru a ajuta la prinderea suspecților. Deputații și guvernele țărilor UE au ajuns la un acord provizoriu în acest domeniu în decembrie 2015, care va fi votat în plen în curând.

Măsurile de stimulare a competențelor Europol în lupta împotriva terorismului, asupra cărora au căzut de acord Parlamentul European și guvernele UE, vor fi votat în plen în primăvară.

Parlamentul a lucrat din greu la protecția datelor timp de ani de zile și, în urma unui acord provizoriu cu Consiliul în decembrie, este aproape de finalizarea legii care ar trebui să dea utilizatorilor de internet mai mult control asupra informațiilor personale online.

Impozitarea și schimbările climatice

Impozitul pe profit trebuie să se schimbe pentru ca multinaționalele să plătească impozite echitabile în țările în care generează profituri, au susținut deputații europeni în rapoarte recente. Cea de-a doua comisie specială pentru deciziile fiscale este hotărâtă să continue activitatea în acest domeniu în 2016.

O altă comisie va analiza scandalul emisiilor auto și eșecurile ce au permis producătorilor de automobile să manipuleze testele de emisii.

2016 ar trebui să fie, de asemenea, anul în care UE va implementa măsurile de combatere a schimbărilor climatice în urma acordului climatic de la Paris, din decembrie 2015, care a instituit obiective pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră la nivel mondial după 2020. Parlamentul urmează să voteze o reformă a sistemului de comercializare a emisiilor și noi norme privind emisiile provenite de la vehiculele rutiere.

Altele

Deputații europeni vor continua să insiste pentru o piață unică digitală în Europa, cu un raport din proprie inițiativă ce urmează a fi votat deja în luna ianuarie. Acordurile internaționale viitoare, inclusiv Acordul privind comerțul cu servicii (TiSA) și Parteneriatul transatlantic pentru comerț și investiții (TTIP), vor continua să obțină multă atenție. Parlamentul va fi, de asemenea, implicat în promovarea „economiei circulare” – reutilizării și reciclării produselor – și în construirea unei uniuni energetice.

Sursa informatiei: www.europarl.europa.eu/news/

Articole similare

Butonul înapoi la început