Știri

Era digitală: ghidul Parlamentului

315 milioane de europeni folosesc internetul în fiecare zi. Citim știrile, ne uităm la filme, cumpărăm și petrecem timp cu prietenii online. Pentru ca era digitală să poată stimula creșterea economică și pentru a elimina frontierele naționale online, Comisia Europeană a prezentat în mai 2015 o strategie pentru piața unică digitală. În iunie, Parlamentul și Consiliul au ajuns la un acord privind eliminarea taxelor de roaming din 2017 și garantarea egalității în traficul internet.

Big data: date păstrate și prelucrate în cantități imense, ce pot include informații despre tranzacții de cumpărare și semnale GPS. Comisia identifică un număr de provocări, precum proprietatea și protecția datelor.

Cloud computing: date utilizate, stocate și procesate la distanță, pe servere accesate prin internet. Printre beneficii se numără prețul mic al acestor servicii, dar există riscul felului în care sunt folosite datele confidențiale.

Comerțul electronic: Comerțul cu produse și bunuri pe internet, nu în magazine. Conform Comisiei, numai 15% dintre consumatori fac cumpărături online din altă țară UE, una dintre provocări fiind prețul ridicat al transportului.

Blocarea geografică: o practică discriminatorie utilizată din motive comerciale, atunci când comercianții online refuză nejustificat accesul consumatorilor la un site din cauza locului unde se află aceștia sau îi redirecționează către un magazin local cu prețuri și produse diferite. În iulie, în plen, deputații europeni și-au fixat poziția asupra reformei copyright-ului, cerând ameliorarea accesului la conținut peste frontiere, recunoscând, însă, importanța licențelor teritoriale, în special pentru producțiile TV și de film.

Neutralitatea internetului: principiul conform căruia furnizorii de internet trebuie să trateze conținutul, site-urile și platformele online egal, fără să blocheze sau să încetinească site-urile cu care sunt în competiție. Garantarea neutralității internetului va face parte din pachetul telecom, asupra căruia Parlamentul și Consiliul au căzut de acord în iunie.

Roaming: posibilitatea de a rămâne conectat la internet pe un telefon mobil sau de a lansa sau primi apeluri telefonice în afara razei propriei rețele de telefonie, de obicei într-o țară străină. Conform acordului provizoriu asupra pachetului telecom, apelurile, sms-urile și accesul la internet în alt stat UE nu va fi taxat în plus față de costurile pentru propria țară de la 15 iunie 2017.

Stire preluata de la Parlamentul European: http://www.europarl.europa.eu/news/ro/news-room/content/20150701STO72992/html/Era-digital%C4%83-ghidul-Parlamentului

Articole similare

Butonul înapoi la început