Știri

Acord de principiu privind parteneriatul economic UE-Japonia

Uniunea Europeană a ajuns cu Japonia, în data de 6 iulie, la un acord de principiucu privire la elementele principale ale unui parteneriat economic între cele două părți. Cel mai important acord comercial bilateral încheiat vreodată de UE este rodul negocierilor care au debutat în 2013 și au ajuns la final în cadrul celui de-al 24-lea summit UE – Japonia.

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat: „Astăzi am încheiat un acord de principiu cu privire la un parteneriat economic al cărui impact depășește cu mult granițele noastre. Prin acest acord, UE și Japonia susțin valorile lor comune și se angajează să respecte cele mai înalte standarde în domenii precum dreptul muncii, siguranța, mediul sau protecția consumatorilor. Prin faptul că lucrăm în direcția adoptării unor decizii reciproce privind caracterul mutual adecvat al nivelului de protecție, ne luăm de asemenea un angajament ferm să susținem dreptul fundamental la protecția datelor. Împreună, transmitem lumii întregi un mesaj puternic că sprijinim comerțul deschis și echitabil. În ceea ce ne privește, nu există protecție în protecționism. Doar lucrând împreună vom reuși să stabilim standarde ambițioase la nivel mondial. Acesta va fi mesajul pe care UE și Japonia îl vor transmite împreună în cadrul reuniunii G20.”

Pentru statele membre UE, acordul va înseamna mai multe măsuri economice, precum eliminarea majorității taxelor vamale plătite de producătorii din UE, în valoare de aproape 1 miliard de euro anual. De asemenea, valoarea exporturilor din UE ar putea crește cu până la 20 miliarde de euro, ceea ce înseamnă mai multe oportunități și locuri de muncă în numeroase sectoare economice din UE. Printre cele ce vor beneficia cel mai mult de pe urma acordului se numără: sectorul agricol și al produselor alimentare, cel al pielăriei, sectorul îmbrăcămintei și încălțămintelor, cel al produselor farmaceutice, precum și sectorul dispozitivelor medicale.

În plus, acordul va consolida poziția de lider a Europei în ceea ce privește modelarea globalizării și totodată va include un angajament privind schimbările climatice, în virtutea Acordului de la Paris.

 

Articole similare

Butonul înapoi la început