Institutii

Intrebari despre U.E? Apelati serviciul central de informare EUROPE DIRECT 0080 067 891 011

Preluare de pe Europa.eu, site-ul oficial al Uniunii Europene

UE beneficiaza de un cadru institutional unic în lume, în care:

 • prioritatile generale sunt stabilite de Consiliul European, care reuneste liderii nationali si europeni
 • deputatii europeni, alesi prin vot direct, reprezinta interesele cetatenilor în cadrul Parlamentului European
 • interesele Uniunii în ansamblu sunt promovate de Comisia Europeana, ai carei membri sunt desemnati de guvernele nationale
 • guvernele promoveaza interesele statelor membre, în cadrul Consiliului Uniunii Europene

  Stabilirea agendei

  Consiliul European stabileste directiile politice generale ale UE, dar nu are puteri legislative. Este condus de un presedinte - în prezent Herman Van Rompuy - si îi reuneste pe sefii de stat si de guvern din tarile membre, alaturi de presedintele Comisiei Europene, de doua ori pe semestru, în cadrul unor întruniri care se desfasoara pe parcursul mai multor zile.

  Adoptarea legislatiei europene

  Elaborarea si adoptarea legislatiei europene implica 3 institutii:

  Împreuna, aceste trei institutii elaboreaza politicile si legislatia care se aplica în toata Uniunea, prin intermediul „procedurii legislative ordinare” (fosta „codecizie”). În principiu, Comisia propune actele legislative, iar Parlamentul si Consiliul le adopta. Ulterior, Comisia si statele membre le implementeaza, iar Comisia trebuie sa se asigure ca legislatia europeana este corect aplicata.

  Procesul decizional în UE – informatii suplimentare

  Lista presedintiilor Consiliului UE în perioada 2014-2020

  Alte institutii ale UE

  Doua alte institutii europene joaca in rol vital:

  Atributiile si responsabilitatile acestor institutii sunt prevazute în tratate, acestea constituind baza a tot ceea ce face UE. Tratatele stabilesc, de asemenea, regulamentele si procedurile pe care institutiile UE trebuie sa le respecte. Ele sunt adoptate de catre sefii de stat si/sau de catre prim-ministrii statelor membre si ratificate de catre parlamentele nationale.

  UE dispune si de alte institutii si organisme interinstitutionale specializate:

   

  Puteti afla mai multe despre cum functioneaza institutiile Uniunii Europene descarcand publicatia gratuita "Ghidul Institutiilor UE" de la adresa alaturata http://bookshop.europa.eu/ro/how-the-european-union-works-pbNA0113090/?CatalogCategoryID=sciep2OwkgkAAAE.xjhtLxJz